Caria de biberon – Cauze, simptome, tratament

caria de biberon cauze, simptome, tratament stomatologie dr state ramnicu sarat

Caria de biberon – Cand vorbim despre dintii de lapte cariati, cariile de biberon evolueaza mult mai rapid si un mic punct pe dinte se poate transforma intr-o carie profunda.

Si de aici nu mai decat un pas pana la pierderea dintelui.

Dar de ce sa ajunem la extractie cand putem sa ne informam? Afla in acest articol despre cauzele, simptomele, preventia si tratamentul cariei de biberon.

caria de biberon cauze simptome tratament

Cauze

Stratul de smalt care acopera dintele copilului este foarte subtire.

Atunci cand caria trece de smalt, aceasta patrunde in dentina (stratul de sub smalt), apoi imediat ajunge la nerv, unde produce dureri.

De asemenea, ceea ce aparent este doar un punct mic si negru pe suprafata dintelui, de fapt poate fi o carie foarte profunda care inca nu a subminat smaltul si se dezvolta in profunzime. ​

Cariile pot aparea si in zone neaccesibile din punct de vedere vizual, ca de exemplu in spatiile foarte stramte dintre dinti.

Caria de biberon afecteaza dintii frontali superiori, primii molari superiori, apoi inferiori, caninii inferiori.

Incisivii inferiori raman frecvent neafectati.

Este denumita “carie de biberon” deoarece se dezvolta la copiii care beau lapte/ ceai indulcit/ sucuri de fructe din biberoane chiar inainte de culcare si nu mai sunt spalati ulterior pe dinti.

Copilul adoarme si lichidul din biberon este raspandit in cavitatea bucala si este un excelent mediu de cultura pentru microorganisme acidogene.

Simptome

​Caria incepe de cele mai multe ori in partea superioara, in apropierea gingiei si arata ca o pigmentatie alb-galbuie a smaltului.

Ulterior, se extinde circular pe toate suprafetele dintelui.

Evolueaza de multe ori asimptomatic si din aceasta cauza nu se prezinta parintii cu copilul la medicul stomatolog sau se prezint prea tarziu atunci cand copilul deja acuza dureri.

Caria de biberon evolueaza foarte rapid, coroana dintelui afectat aproape dispare si dintele capata un aspect “retezat”.

La dintii de lapte simptomele sunt foarte obiective si informatiile primite sunt date de copil.

De multe ori copiii nu pot oferi informatii certe despre durerea provocata de carie.

De obicei copiii acuza o sensibilitate la consumul de lichide reci si dulciuri.

Adesea la prezenta mai multor carii poate aparea refuzul alimentatiei. ​

Tratament

Tratamentul este de doua feluri: preventiv – constand in educarea parintilor si curativ – realizat de medicul stomatolog si adaptat la situatia clinica existenta.

Mai jos prezentam etapele de tratament corespunzatoare cu stadiul cariei.

Reminalizarea smaltului

In stadiul de debut al cariei, stomatologul poate remineraliza smaltul dintelui aplicand o concentratie si cantitate mica de fluor.

Imediat ce observati o mica pata galbuie, prezentati-va la clinica. In caz contrar caria va evolua si va fi necesara obturatia. ​

Obturatia fizionomatica

Atunci cand caria de biberon a evoluat, simpla reminalizare a smaltului nu mai este suficienta.

Astel medicul nu are de ales decat sa efectueze obturatia fizionomica de compozit, adica sa curete si sa plombeze dintisorul.

Tratamentul de canal

Chiar daca sunt de lapte, dintisorii copiilor au radacini si nervi, la fel ca dintii permanenti.

Daca va prezentati la doctorul stomatolog atunci cand caria de biberon a ajuns intr-un stabiu foarte avansat este foarte posibil ca acesta sa fie gata sa compromita nervul si radacina.

Pentru a stopa evolutia, medicul va recurge la obturatie si tratament de canal.

Extractia

Atunci cand dintele de lapte nu mai poate fi tratat si salvat prin metodele de mai sus, singura solutie ramane extractia.

Ati putea spune ca „dintele oricum este de lapte!” insa din pacate extractia sau caderea prematura are consecinte negative in dezvoltarea arcadelor si chiar in eruptia si structura dintilor permanenti.

Daca totusi s-a ajuns in acest punct, prezentati-va cat mai repede la clinica pentru a nu complica si mai mult lucrurile.

Cum prevenim caria de biberon?

Pentru a reduce riscul de aparitie parintii trebuie sa constientizeze factorii favorizanti ce declanseaza si amplifica caria de biberon.

De asemenea, este bine sa stiti ca acest tip de carie are o evolutie galopanta, dintisorii bebelusului putand fi compromisi foarte rapid.

Iata recomandarile de preventie pe care orice parinte ar fi indicat sa le urmeze:

  • Incepeti periajul imediat ce primul dinte de lapte erupe;
  • Curatati si gingiile chiar daca ceilalti dintisori nu au erupt inca;
  • Reduceti pe cat posibil alimentele dulci;
  • Reduceti timpul de folosire al biberonului. Folositi-l pe cat posibil doar atunci cand alimentati copilul;
  • Dezinfectati intotdeauna suzeta inainte de introducere in gurita;
  • Nu ii lasati biberonul in gurita inainte de a-l culca;
  • Spalati-i dintii in fiecare seara, chiar inainte de culcare;
  • ​Prezinta-te la clinica de stomatologie de indata ce primul dintisor a erupt. Astfel, copilul se va obisnui cu atmosfera cabinetului, dar si cu noul sau prieten, medicul. In calitate de parinte, te vei putea informa corect si in detaliu despre cum sa ai grija de dentitia de lapte si mai mult decat orice, vei putea evita riscurile si complicatiile nedorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − 3 =