Protetica este ramura medicinei dentare care se ocupă de reconstrucția dinților fracturați și suplinirea celor lipsă.

O lucrarea protetică fixă înseamnă reconstrucția coroanei unui dinte cât mai aproape posibil de forma și funcția lui naturală. 

Coroanele de porțelan pot fi susținute de un dinte vital sau unul fără nerv sau inclusiv de un implant dentar.

Cu evoluția materialelor dentare, această terapie se alege numai în cazul în care tehnicile adezive bazate pe materiale de obturație performante nu ar da rezultate satisfăcătoare.

Coroana se poate cimenta pe un bont dental sau se poate fixa cu un șurub de suportul implantar. 

Puntea dentară corespunde suplinirii coroanelor dinților originali lipsă, fiind suportat de niște dinți stâlpi preparați, în general la extremitățile breșei.

Prin intervenții de protetica dentară se restabilește integritatea dentară afectată de leziuni sau degradare, folosind lucrarea protetică – proteza dentară – fixă sau mobilă, individualizată pacientului, fațetele dentare, coroanele dentare, încrustațiile, punțile dentare și lucrările complexe protetice pe implanturi.

Protetica dentară nu înseamnă doar estetică.

Este, de asemenea, necesară o reconstrucție funcțională, ceea ce înseamnă că trebuie ținut seama de fonație (producerea sunetelor), masticație (mestecarea alimentelor) și ocluzia dentară pentru a evita bruxismul (scrașnirea dinților).

Medicul dentist sau specialistul care execută o lucrare protetică trebuie să vizualizeze rezultatul final și să fie capabil să-l reproducă.

Zirconiul, ceramica presată (disilicat de litiu) sau ceramica feldspatică sunt câteva exemple de materiale noi cu ajutorul cărora, folosind protocolul corect, reușim să obținem construcții durabile și cât mai apropiate de natural.