Parondontologia este ramura medicinii dentare care se ocupă de afecțiunile gingivale.

Mai precis, de combaterea bolilor cauzate de bacteriile din gură, care afectează în primul rând gingia și țesuturile de susținere ale dintelui.

Problemele parodontale afectează de la vârste timpurii un procent din ce în ce mai mare din populaţie.

Fumatul, igiena deficitară, obiceiurile masticatorii viciate, cât şi înghesuirile dentare sau problemele de sănătate generale pot duce la afecţiuni parodontale.

O dignosticare precoce poate face o diferenţă majoră în starea de sănătate a dinţilor noştri şi implicit, a noastră.

Factorii care favorizează apariția bolii parondontole sunt: placa bacteriană și tartrul (ca în imagine), care sunt date de problemele de igienă dentară, tutun, carii netratate.

Alți factori favorizanți țin de starea generală de sănătate: diabetul zaharat, pubertatea, sarcina, stresul psihoemoțional.

Chiar dacă, într-o primă fază, boala parondontală este complet nedureroasă, consecințele acesteia sunt severe, atunci când este lăsată netratată.

Aproximativ trei din patru adulți suferă de o formă sau alta a acestei boli.

Tocmai pentru că este o boală nedureroasă, foarte multă lume are probleme în a accepta diagnosticul.

Bolile parodontale se clasifică în:

  • Gingivita – sau inflamația gingiilor; este cauzată de placa bacteriană care irita gingiile. Primul semn al gingivitei este reprezentat de sângerarea gingiei la periaj, însoțită de o culoare modificată a gingiilor (roșie spre violet) și de o respirație urât mirositoare. În această fază, boala este încă reversibilă,
  • Parodontita – este provocată de acțiunea nefastă a plăcii dentare și a tartrului, care conțin numeroși germeni, asupra țesuturilor de susținere ale dintelui. Se manifestă prin înroșirea gingiei, care sângerează la cel mai mic contact pentru început, iar apoi, în stadiile de parodontită avansată, se manifestă prin distrugerea osului, a ligamentului parodontal ce duce în final la mobilitate dentară și pierderea dinților.

De afecțiunile parodontale se ocupă parodontologul care este un medic specializat în problemele ce țin de țesuturile de suport ale dinților (gingie, os).

Specialistul va identifica, diagnostica, evalua și va trata afecţiunea parodontală.

Pe lângă tratamentul efectuat, un rol important îl are întreținerea rezultatului obţinut.

Întreținerea se referă atât la igiena dentară personală, făcută de fiecare acasă, cât și la prezentarea la controale regulate și igienizări profesionale realizate în cabinet.